Szuvasodás, amalgámtömés csere

Fogszvasodás

 

 

Mitől alakul ki a fogszuvasodás?

A szuvasodást a lepedékben élő baktériumok okozzák a fogakon.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a szuvasodások kialakulását?

Ki kell alakítsuk a megfelelő szájhigiéniát. Mivel ez egy nagyon gyakori elváltozás, mely végső soron a fog elvesztéséhez vezethet, már gyermekkorban érdemes kialakítani a megfelelő szájhigiénét. Ezért rendelőnkben különös gondot fordítunk a szájhigiénés programra gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. 
Szájhigiéniai foglalkozásunkra jelentkezzen itt!


 

A szuvasodás kezdeti stádiumokban még fájdalommentes, azonban a foganyag meggyengül, letörhet. Az éles peremek bántják a nyelvet és az ínyt. Illetve fogy az értékes, a későbbiekben még felhasználható fogszövet.
Ebben a stádiumban még minimális foganyag feláldozással elláthatjuk a fogat egy szép kompozit töméssel. 

A emberek nagy része ebben a stádiumban még nem megy el fogorvoshoz. A folyamat tovább halad. Mi történik ez után?

Mélyen ínyszél alá törhet a fog. Ebben az esetben a leggondosabb orvosi munka ellenére sem menthető meg a fog. El kell távolítani és pótolni kell a hiányt (implantációcsiszolás nélküli hidakfémmentes koronák és hidak), ez már időben és  anyagilag is megterhelőbb a páciens számára, mintha egy korábbi stádiumban egy szép, esztétikus tömést készítettünk volna. Amennyiben a szuvas folyamat eléri a fogbelet és a fog elhal, esetleg nagy fájdalmakat okoz, ilyenkor még mindig van esély a fog megmentésére gyökérkezeléssel.

Ne hagyják, hogy fogaikkal ez történjen, ha időben fordulnak fogorvosukhoz pénzt, időt és egészséget nyerhetnek!
Fogszuvasodás ellátására két megoldás lehetséges (direkt tömés és Inlay vagy másnéven indirekt tömés, betét).

Direkt fogrestauráció /tömés/ >>>

Rendelőnkben fogorvosaink az egyéni fogszínnek megfelelően többféle színárnyalatból, rétegezve készítik a töméseket a fog anatómiai formájának megfelelően, csücsköket és barázdákat mintázva. Nagy méretű amalgám töméseket is biztonsággal ki tudjuk cserélni.

Az általunk készített tömések a környező fogazatba tökéletesen beleolvadnak.

Indirekt fogrestauráció /inlay, betét/ >>>

Nagy üregeknél, akár a rágófelszín teljes rekonstruálásánál. Ez egy mentő lehetőség, hogy ne kelljen lecsiszolni a fogat és koronát készíteni. Így a fog élettartama még évtizedekkel meghosszabítható. Korona helyett készíthető és nagy felületet képes pótolni, hosszútávon tartós, kiváló esztétikai hatással.Amalgámtömés csere


 Amalgám

 

Sok páciens azzal az igénnyel fordul hozzánk, hogy régi, csúnya amalgám tömését esztétikusabbra, jobban funkcionálóra szeretné lecserélni. Ezzel egyben egy komolyabb probléma is megoldódik, hiszen a  legtöbb amalgám tömés alatt nagy szuvasodás található. Erre két megoldás lehetséges (direkt tömés és Inlay vagy más néven indirekt tömés, betét).

Miért cseréltessem ki régi amalgám tömésemet, hiszen nem is fáj a fogam?

mert:
- elszínezi a meglévő ép foganyagot 
- higany oldódik ki a tömésből
- az idő múlásával korrodálódik a tömés felszíne, könnyen megtapad a lepedék és az ebben szaporodó baktériumok, rontva a szájhigiénét és ezzel további károkat okozva
- az amalgámtömés csak mechanikailag köt a foghoz, valamint térfogata az idő múlásával nő, így a tömésfal leválik a fogtól, kiemelkedik és mikroszkópikus rés keletkezik a fog és a tömés között
- fogszuvasodás alakul ki a nem jól záró tömés mellett.

Ez a kezdeti stádiumokban még fájdalommentes, azonban a foganyag meggyengül, letörhet. Az éles peremek bántják a nyelvet és az ínyt. Illetve fogy az értékes, a későbbiekben még felhasználható fogszövet.
Ebben a stádiumban még minimális foganyag feláldozással elláthatjuk a fogat egy szép kompozit töméssel.

Az emberek nagy része ebben a stádiumban még nem megy el fogorvoshoz. A folyamat tovább halad.

 


 
Mi történik ez után?
1. Mélyen ínyszél alá törhet a fog. Ebben az esetben a leggondosabb orvosi munka ellenére sem menthető meg a fog. El kell távolítani és pótolni kell a hiányt (implantációcsiszolás nélküli hidakfémmentes koronák és hidak), ez már időben és anyagilag is megterhelőbb a páciens számára, mintha egy korábbi stádiumban egy szép, esztétikus tömést készítettünk volna.

2. A szuvas folyamat eléri a fogbelet és a fog elhal, esetleg nagy fájdalmakat okoz, ilyenkor még mindig van esély a fog megmentésére gyökérkezeléssel.
Ne hagyják, hogy fogaikkal ez történjen, ha időben fordulnak fogorvosukhoz pénzt, időt és egészséget nyerhetnek!

Fogszuvasodás? Töméscsere? Kérjen időpontot most:
Nádor Dent Kft.Telefon: +36 20 77 88 011 +36 1 707-0705Cím: 1117 Budapest Szerémi út 7/A. I. em. 101.Szombat délelőtti ügyelet:9.00-13.00Tel: +36 1 707-0705