Fogkő, fogágybetegség

NádorDent

Mi a fogkő és hogyan keletkezik?

A fogmosás során ottmaradt lepedék és az ebben tenyésző baktériumok kikristályosodása a fogakon és fogpótlásokon.

Keletkezésében szerepet játszó súlyosbító tényezők:
• rossz fogpótlások, tömések
• kevés folyadék fogyasztása
• bizonyos gyógyszerek rendszeres alkalmazása
• terhesség, hormonális változások

 


Miért fontos a fogkő eltávolítása?
Mert az alábbi problémákat a fogakon lévő lepedék, fogkő és az ezekben tenyésző baktériumok okozzák:
• vérzik és érzékeny az ínye
• rossz a lehelete: általában az emberek ezt a problémát nem veszik észre magukon, csak mások figyelmeztetésére fordulnak hozzánk. Jó, ha tudják, a kellemetlen leheletért 90%-ban a szájüregi gyulladás felelős és csak 10%-ban az emésztőrendszer alsóbb szakaszai
• elhúzódott az ínye, kilátszik a foggyökér.
• esetleg mozgó fogakkal küzd
• csúnya, sötét felrakódás van a fogain


Ezek megszüntetésére Önnek fogkőeltávolításra és szájhigéniai kezelésekre van szüksége. 

Miért is?

Ugye ismeri azt az érzést, amikor egy fárasztó nap után vesz egy meleg illatos fürdőt. A szájhigiénés kezelések ugyanilyenek a szájüreg számára.

 


Száhigéniai kezelések lépései rendelőnkben:
1. Professzionáli fogkőeltávolítás: A fogköveket otthon nem, csak rendelőnkben kialakított speciális ultrahangos készülékkel lehet eltávolítani.  Első lépésként ezt alkalmazzuk, majd a pácienseink által közkedvelt homokfújó használatával eltávolítjuk még a legkisebb résekben is megbújt felrakódásokat, elszíneződéseket és simára polírozzuk a fogakat. Akár fehéredhetnek is fogai! A beavatkozás fájdalommentes. Ön a kezelés után igazán felfrissülve távozik.

2. Száhigiénés kezelés: Azért, hogy az előző kezeléssel elért eredmény hosszútávon megőrizhető legyen, pácienseink egy 3 lépcsős szájhigiénés programban vesznek rész. Kiválasztjuk a páciensnek megfelelő eszközöket és megtanítjuk a helyes mozdulatokra, melyet otthonában is követni tud. Az eredményt lepedékfestéssel ellenőrizzük.

A fogakon felrakódott fogkő, lepedék súlyosabb gyulladáshoz is vezet, ezt fogágybetegségnek hívják.

 

 

Fogágybetegség

 
Ínygyulladás és fogágybetegség kialakulása:
A fogágy a fogínyből és a fog tartószerkezetéből áll. A fogíny a lepedékben lévő baktériumok hatására gyulladásba kerül, ez az úgynevezett ínygyulladás - gingivitis. Bizonyos esetekben ez a folyamat átterjed a fog tartószerkezetére is, és a fogágy visszafordíthatatlan károsodását okozza. Így a kezdetben fájdalommentes és jelentéktelennek tűnő ínygyulladás fogágy gyulladáshoz vezethet, ami végül a fogak meglazulását, majd elvesztését eredményezheti. Magyarországon ma elfogadott tény, hogy az idősebb embereknek kihullik a foguk és „protézist” kell viselniük. Ennek azonban nem kell így lennie.

Fogágybetegség

Fontos tudnia, hogy a fogágybetegség nem csak a rágószervünket teszi tönkre,- hanem az egész szervezet számára megterhelő gyulladásos folyamat, mely gócként távoli szerveken is kifejti káros hatását, megakadályozza a precíz fogorvosi munkát is. Profi munka csak profi környezetben lehet!

NádorDent NádorDent
Egészséges fogágyú páciens Beteg fogágyú páciens
Figyeljük meg a halvány rózsaszín árkádos lefutást. Váladékozás, vérzés nem látszik. Az íny gyulladásmentes, feszesnek tűnik. Az íny alatti csont érintetlen, térfogata megtartatott.
Látható a duzzadt, vöröslő gyulladt íny. A visszahúzódott íny az alatta lévő csont eltűnését (felszívódását) is jelzi. Az állandó váladék szivárgása tönkreteszi a precíz fogorvosi munkát.Mielőtt elborzasztanánk és megijesztenénk Önöket, van azért jó hírünk is!

Ma már tény, hogy az íny- és fogágy gyulladása megszüntethető, a fogágybetegség progressziója megállítható. Erre irányulnak a szájhigiénés kezelések.

Célunk a fogakon és fog körüli szöveteken lévő lepedék, baktérium és fogkő mennyiségének minimalizálása. A gyulladásmentesség hosszútávú fentartása.

Hogyan?

Először diagnosztizáljuk a problémát, majd besoroljuk a pácienst 1-4 a gyulladás súlyosságától függően. Ezután a besorolásnak megfelelő szigorú protokollt követjük a kezelésekben, melyben szerepet kap a Professzionális Fogtisztítás, Nyitott és Zárt tasak tisztítások, Full Mouth Desinfection, Genetikai és Bakteriális Teszt. Legújabb gépünkkel az ezLase lágylézerrel könyebben megszüntethető a fogágygyulladás.

Imre előtte Imre utána
A páciensünk fogágybetegségét 3. stádiumba soroltuk. Gyógyult állapot: a stádiumnak megfelelő protokoll szerint kezeltük betegünket.

 

Nagyon fontos, hogy ennek a betegségnek a leküzdésénél az orvos-beteg-szájhigiénikus együttműködése és hogy a beteg otthonában is betartsa az utasításokat.

Érdemes elolvasni az alábbi felsorolást. Gondoljunk magunkra, esetleg igaz lehet-e valamelyik, vagy akár több tényező? Amennyiben igen, ne késlekedjünk segítséget kérni fogorvosunktól, hiszen súlyosabb elváltozásokat előzünk meg ezzel! 
•    fogmosáskor gyakran vérző íny
•    érzékeny íny
•    duzzadt, vörhenyes fájdalmas íny
•    rossz szagú lehelet
•    mozgó fog/ak
•    felhúzódó íny, kilátszó foggyökér
•    önmagától kihulló fog
•    egyéb más betegség, mely a háttérben megbúvó gócbetegségre utal 

 Fogágybetegek kiegészítő terápiái, mely nagymértékben hozzájárulnak életminőségük javításához és a gyulladásmentes fogágy kialakításához:

-    Mozgó fogak merevítése
-    Ínyplasztikák
-    Regeneratív csontpótló műtétek

A következő rész most azoknak a pácienseknek szól, akik elkeseredettek, mert a fogágybetegség miatt már sok fogat, vagy akár az összeset elveszítették.

Jó hír, hogy még mindig van lehetőség fix vagy kombinált fogpótlással pótolni azokat. Ezek viselése sokkal komfortossabb, mint egy teljes kivehető protézisé. Szerencsére ma már megvannak azok a technikai vívmányok, hogy újra önfeledten tudjon rágni, beszélgetni, mosolyogni:

Akár kiterjedt fog és csonthiányoknál is képesek vagyunk pótolni azokat: csonpótló és implantációs (fogbeültetés) eljárásokkal. 

Fogköve, fogágybetegsége van? Kérjen időpontot most:
Nádor Dent Kft.Telefon: +36 20 77 88 011 +36 1 707-0705Cím: 1117 Budapest Szerémi út 7/A. I. em. 101.Szombat délelőtti ügyelet:9.00-13.00Tel: +36 1 707-0705